Lijst van beschikbare gegevensbanken

VOORAFGAANDE OPMERKING:

De wet ter bescherming van persoonsgegevens – Algemene Verordering Gegevensbescherming van de Burgers (AVGB) – en de wet van 21 December 2018 voor het publiek gebruik van persoonsgegevens van de burgerlijke stand beperkt ons in 2020 het gebruik van persoonsgegevens openbaar te stellen voor de volgende bestandsgegevens : overlijdensaktes minder dan 50 jaar oud (dus overlijdensaktes na 1970), huwelijksaktes minder dan 75 jaar oud (dus huwelijksaktes na 1945) en geboorteaktes minder dan 100 jaar oud (dus geboorteaktes na 1920). Wij zijn verplicht de Belgische en Europese wetgeving te respecteren ondanks wij ook gegevens hebben van na de toegestane jaren. Wanneer het ons wettelijk toegestaan zal worden volgens de Belgische wetgeving, zullen de meer recente gegevens vrijgegeven worden voor genealogisch onderzoek.

1. Antwerpse nomenclatuur    © Marcel Apsel   Bekijken
Men vindt hier 1253 personen vermeld in het boek van Edouard KIRSCHEN – Nomenclature des israëlites résidant à Anvers en 1902, Imp. Is. Joschpé et Co, s.d. De informatie omvat familienaam / voornaam / beroep / voormalige benaming van adres in 1902 /huidige benaming van adres. Marcel Apsel heeft de adressen, indien noodzakelijk, aangepast aan hun huidige benamingen, gevolgd door de actuele postcode.

Bron: Nomenclature des israélites résidant à Anvers en 1902, Imp. Is, Joshpe & Co, Pelikaanstraat 94, Antwerpen

Enkele aanvullende opmerkingen van de auteur:
Deze nomenclatuur (van 1305 personen) is een infodossier, met daarin inbegrepen ongeveer 50 jongeren die op dat ogenblik vrijgezel waren. De meeste onder hen huwden na de publicatie van dit boek en creëerden gezinnen.
Aan de andere kant zijn er eveneens mensen die ik enkel van ziens ken, die niet in de nomenclatuur opgenomen werden.
Voor de rest hield ik geen rekening met de marktkramers, noch de markeerders in de bekkens, noch de behoeftigen, wier aantal ongeveer 200 tot 300 gezinnen zou kunnen omvatten.
Deze opmerkingen zijn geschreven door de auteur E. Kirschen.

Marcel Apsel heeft deze gegevensbank geordend en Serge Nagel heeft deze in een leesbaar digitaal formaat omgevormd.

Begrafenissen in joodse perken van begraafplaatsen in België

2. Antwerpen (Kiel/Schoonselhof) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken 
Informatieverzameling gebeurde ter plaatse.
Hier vindt men informatie over 7 grafzerken tussen 1872-1898 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum.

Opmerking: overblijfselen van joodse graven inclusief grafzerken van de begraafplaats van het Kiel (niet ver van de begraafplaats Schoonselhof) werden bij de sluiting van de Kiel begraafplaats in 1935 overgebracht naar de begraafplaats van de Shomre Hadas in Putte (Nederland); zie Shomre Hadas.

3. Arlen © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 258 grafzerken van tussen 1856-1970 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum/grafsituering.
Informatieverzameling gebeurde ter plaatse.

4. Dieweg (Ukkel) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 3231 grafzerken van tussen 1840-1970 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum/grafsituering.

Informatieverzameling geburde ter plaatse door Philippe Pierret die hierover een boek heeft gepubliceerd “Mémoires, mentalités religieuses, art funéraire: la partie juive du cimetière du Dieweg à Bruxelles, XIX-XXè siècles” bij uitgever Peeters.

5. Eijsden © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 258 grafzerken van tussen 1823-1896 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum.
Informatieverzameling gebeurde ter plaatse.

6. Marcinelle (Charleroi) © Daniel Dratwa   Bekijken
Hier vindt men informatie over 141 grafzerken van tussen 1931-1970 meestal met familienaam/voornaam/overlijdensdatum/grafsituering.
Deze informatie werd ons door de voorzitter van de begrafenisonderneming van de Joodse gemeenchap van Charleroi ter beschikking gesteld.

Deze gegevens werden gevonden in het register van de Joodse begrafenisvereniging van Charleroi en ingezameld door Daniel Dratwa, evenals de gegevens van het oudere gedeelte van de begraafplaats.

7. Oostende (Stuiverstraat) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 48 grafzerken van tussen 1898-1970 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum/grafsituering.
Informatieverzameling gebeurde ter plaatse.

8. Robermont (Luik) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 18 grafzerken van tussen 1869-1920 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum.

9. Saint-Servais (Namen) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Hier vindt men informatie over 34 grafzerken van tussen 1831-1898 meestal met familienaam/voornaam/geboortedatum/overlijdensdatum.
Informatieverzameling gebeurde ter plaatse.

10. Register van joden overleden in de Brusselse agglomeratie (1785-1885) © Philippe Pierret-Cros   Bekijken
Informatieverzameling uit de Algemene rijksarchieven.

Volkstelling van de joden van Brussel © Daniel Dratwa

11. Het jaar 1756 © Daniel Dratwa   Bekijken
Informatieverzameling uit de archieven van de stad Brussel.

12. Het jaar 1803 © Daniel Dratwa   Bekijken
Informatieverzameling uit de archieven van de stad Brussel.

13. Het jaar 1815 © Daniel Dratwa   Bekijken
Informatieverzameling uit de archieven van de stad Brussel.

14. Volkstelling van de joden van Gent © Daniel Dratwa   Bekijken
Informatieverzameling uit de archieven van de stad Brussel.

Gegevens over de Gentse en Brusselse joden is gerepertorieerd in het begin van de jaren 1980 door Daniel Dratwa die de toelating heeft verleend aan de Kring voor Joodse Genealogie van België om deze gegevens ter beschikking te stellen aan Belgische en buitenlandse onderzoekers voor genealogisch gebruik.

Flags Widget powered by AB-WebLog.com.